Natural Running

Natural Running is hardlopen op de manier zoals ons lichaam is gemaakt is om te lopen. Namelijk met blote voeten op een vaste ondergrond.

Omdat hardlopen op blote voeten in onze westerse samenleving met asfaltwegen en fietspaden niet echt uitnodigend is zijn er tegenwoordig steeds meer Natural Running schoenen. Daarom kenmerken Natural Running schoenen zich door een lage heel-to-toe drop m.a.w. je staat meer zoals je ook op blote voeten staat. Een vlakkere zool die uitnodigt tot een vlakkere landing van de voeten.

Met deze schoenen kun je hardlopen op een efficiënte wijze en landen met een vlakkere voetplaatsing. Dat kan zijn een midvoet-voorvoet plaatsing, maar ook met een lichte heel tab. In het laatste geval wordt de hiel nog licht geschampt, maar is er bij de landing een veel kleinere afstand tussen de voorvoet en de grond dan bij een haklanding.

Na de landing slechts je been en voet omhoog brengen en niet met veel spierkracht afzetten zoals gebeurt bij een haklanding. Het landen gebeurt dichter bij het zwaartepunt van het lichaam (CoM) en niet zoals bij een haklanding verder ervoor.

Hoewel deze manier van lopen als de meest efficiënte manier van hardlopen wordt gezien is het niet voor iedereen direct weggelegd.

Hardlopen volgens de Natural Running loopstijl moet je leren of liever gezegd opnieuw leren. Wij zien dat er lopers zijn die van nature deze loopstijl hebben (gehouden) en/of goed oppakken en andere lopers krijgen het deze techniek niet of veel moeilijker onder de knie. Bij de hardloopschoenen van Newton Running zitten er onder de voorvoet 5 lugs, een soort uit de zool stekende delen, die op een verend membraan zijn bevestigd en mede door dit systeem een duidelijk gevoel geven wanneer je precies goed landt.

Eigenlijk is het leren van de Natural Running loopstijl het landen op de hak te ver voor je eigen zwaartepunt weer afleren. Toch kan Iedereen al hardlopen met een soort Natural Running techniek. Neem de proef op de som en trek je schoenen uit en ga maar een stukje hardlopen op harde ondergrond.

Je gaat geen enkele keer met je hak op de grond landen omdat dit buitengewoon pijnlijk zou zijn. Je lichaam gaat instinctief een kleinere pas maken en landen op met een veel vlakkere voet. Alleen zodra je een ‘normale’ hardloopschoen aantrekt vergeet je deze natuurlijke en instinctieve reactie van het lichaam en ga je lomp je hak als eerste tegen de grond aan zetten.

Dit is een vervelende eigenschap want deze stijl van hardlopen is meer belastend voor het lichaam en een grote veroorzaker van een aantal specifieke hardloopblessures zoals shin splints. hielspoor en lage rug- en knieklachten.

Het verhogen van de hak in de hardloopschoen heeft tot een veranderende houding van het menselijk lichaam geresulteerd die op eenvoudige doch doeltreffende wijze in beeld wordt gebracht door onze collega’s van een Amerikaanse Natural Running winkel.

Een goede houding is de eerste aanzet tot een betere en efficiëntere loopstijl. Zoals in het filmpje op simpele wijze wordt uitgelegd heeft de hogere hak in de ‘normale’ hardloopschoenen een negatief effect op de houding en dan met name op het bekken.

Wanneer je op blote voeten staat of op platte schoenen dan staan je rug en bekken in een bepaalde houding zoals het lichaam van nature heeft bedoeld. Wanneer je echter onder je hiel een plakje zool legt van bijv. 2 cm dik en je zou je rug en bekken in dezelfde houding laten staan dan val je naar voren. Je staat dan immers schuin.

Dat is niet de bedoeling en dus kantelen we ons bekken zodat we wel weer recht op kunnen staan. Maar deze bekkenkanteling zorgt er wel voor dat je heupen en benen op een andere wijze gaan bewegen. Dit heeft weer als gevolg dat je bij het hardlopen je been naar voren in een gestrekte of vrijwel gestrekte positie. En dit heeft automatisch als consequentie dat de hiel als eerste grondcontact maakt.

En je denkt nu; nou en? Omdat je been gestrekt neerkomt is het lichaam zelf niet meer in staat om de van nature aanwezige eigenschappen op schokken en klappen op te vangen te activeren. De kuit en achillespees worden min of meer uitgeschakeld omdat men de voorvoet omhoog trekt.

Natural Running gaat uit van het terug brengen van de loopstijl richting de meest natuurlijke wijze van hardlopen. Hiervoor zijn wel een aantal voorwaarden voor nodig. Een aantal daarvan kun je zelf al direct toepassen.

De eerste is de pasfrequentie. De meeste haklanders lopen met een pasfrequentie van omstreeks de 140 a 160 passen per minuut. Dat komt omdat de haklanding niet alleen een zeer belastende wijze van lopen is, maar ook een erg vertragende. Je remt jezelf immers af. De voorwaartse snelheid die je hebt wordt geremd door de impact en hoek waarmee je hiel neerkomt.

De pasfrequentie voor een goede Natural Running stijl, waarbij je dus met een veel vlakkere voetplaatsing landt bedraagt omstreeks de 180 passen per minuut. Je maakt dus meer, maar wel minder grote, passen.

Dit lijkt misschien meer energie te kosten, maar onderzoeken laten het tegendeel zien. Juist de impact van de haklanding, de afremmende werking daarvan en de daarna energieverspillende afzet om weer op snelheid te komen kosten het lichaam veel meer energie.

TRIPRO geeft elke paar maanden in samenwerking met de befaamde Looptrainer Bob Boverman zogenaamde Technische Running Clinics. 3 Zaterdagochtenden (09:30 t/m 11:00) waarbij je eigen loopstijl wordt geanalyseerd d.m.v. video. Daarna gaat Bob met je aan de slag om samen met jou aan je techniek te schaven d.m.v. oefeningen en training. De trainingen duren 90 min per keer en bestaan uit educatie, oefeningen en techniek. Het zijn dus geen lange duurlopen :-).

Voor meer informatie kun je contact opnemen op 035-6245475 (maandag gesloten), onze FB pagina of via email hilversum@tri-run.com